Όταν ο λαϊκισμός στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες: Η περίπτωση των Δημοτικών Τελών

Ό

Φαίνεται ότι ο λαϊκισμός έχει βαθιές ρίζες και στην Αγία Παρασκευή.

Ο κύριος Σταθόπουλος ως Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών πρότεινε για το 2019  μείωση των Δημοτικών τελών Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας για τις κατοικίες 3%, ενώ για τα καταστήματα  από 0 -150 τ.μ. 40%  και για καταστήματα 150-600 τ.μ. 8,8% .

Κατά τη συζήτηση στο Δ.Σ. η παράταξη  του κυρίου Ζορμπά πρότεινε γενική έκπτωση 30% .

Καταψηφίσθηκαν και οι δύο προτάσεις και στη συνέχεια άρχισε η δημόσια πλειοδοσία του λαϊκισμού.

Οι ξιφομαχούντες   δεν έλαβαν υπόψη τους τα παρακάτω:

Α. Τα έσοδα από τα τέλη χαρακτηρίζονται ως ανταποδοτικά, που σημαίνει ότι όταν παρουσιάζουν κέρδος επιστρέφονται στους πολίτες  ως  ανταποδοτικές υπηρεσίες και αντίστοιχα σε περίπτωση ελλειμμάτων  καλύπτονται υποχρεωτικά  με αύξηση των τελών,  απαγορεύοντας οποιαδήποτε άλλη χρηματοδότηση.

Β. Το ισοζύγιο (έσοδα μείον έξοδα) των ανταποδοτικών σωρευτικά μέχρι και το 2017 ήταν θετικό παρουσιάζοντας κέρδος περίπου  +3,5 εκατομμύρια, τα οποία έπρεπε να επιστρέφουν ανταποδοτικά κάθε χρόνο ως  υπηρεσίες αναβάθμισης της ζωής των πολιτών. Δυστυχώς, από το 2012 μέχρι σήμερα περιορίσθηκαν στην αγορά από τον κύριο Ζορμπά 3 απορριμματοφόρων  και 1 σαρώθρου και από τον κύριο Σταθόπουλο σε υπογειοποίηση  11 συστημάτων κάδων και 1 απορριμματοφόρου από δωρεά.

 

Σωστές επενδύσεις  αλλά λίγες. Οι πολίτες δικαιούνται καλύτερες υπηρεσίες.

Γ. Τα δημοτικά τέλη την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν 31% περίπου:

      – 2012 -2014,  – 19% (κος Ζορμπάς)

       – 2015- 2018,  – 12% (κος Σταθόπουλος)

Λόγω των μειώσεων, το 2018 για πρώτη φορά μετά από 20 και πλέον χρόνια, το  ισοζύγιο  θα είναι  αρνητικό κατά 670.000 χιλ. €, σύμφωνα με την εκτίμηση της οικονομικής  Υπηρεσίας, το οποίο αναγκαστικά  θα καλυφθεί από το πλεόνασμα των προηγούμενων ετών.

Για το 2019 το έλλειμμα εκτιμάται λίγο μικρότερο εκτός και εάν στη χώρα μας καλπάσει η ανάπτυξη.

Ο Δήμος μας στον τομέα  Καθαριότητας και  Περιβάλλοντος υστερεί  σε υποδομές, με συνέπεια οι προσφερόμενες υπηρεσίες να είναι υποβαθμισμένες . Οι επενδύσεις στις υποδομές (αμαξοστάσιο ,πράσινο σημείο, συνέχιση του προγράμματος υπογειοποίησης των κάδων, ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων, μηχανοκίνητες σκούπες, πλυντήρια κάδων, κάλυψη των λειτουργικών δαπανών κλπ.) είναι αναγκαίες  για το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Η πρόταση  του κυρίου Ζορμπά, να μειωθούν τα τέλη κατά 30%, θα μείωνε τα  έσοδα το 2019 από 5,7 εκ σε 4 εκ (-1,7 εκ) περίπου, εκτοξεύοντας σωρευτικά το έλλειμμα  σε 2,4 εκ. περίπου. Στην ίδια στρατηγική με μικρότερα μεγέθη κινείται και η πρόταση του Δημάρχου.

Και στις δύο περιπτώσεις νικητές θα ήταν οι λαϊκιστές ενόψει των εκλογών του Μαΐου 2019 και οι μεγάλοι χαμένοι οι δημότες και οι επιχειρηματίες που θα αναγκαζόντουσαν  για  το 2020  να πληρώσουν αυξήσεις πολύ  μεγαλύτερες από  τις προτεινόμενες φετινές μειώσεις για να καλυφθούν τα ελλείμματα και μηδενίζοντας τις επενδύσεις .

Σωστά καταψηφίστηκαν και οι δύο προτάσεις,  διότι  κινούνται στη καταστροφική στρατηγική των πολιτικών που έφεραν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Τα ερωτήματα κ. Δήμαρχε είναι τα εξής:

1_Πως θα καλύψετε  το επενδυτικό πρόγραμμα  της καθαριότητας – περιβάλλοντος που εξαγγείλατε για το 2019 ύψους  2,6 εκ, το έλλειμμα των  670.000 ευρώ του 2018 και το αντίστοιχο του 2019  συνολικά περίπου 4 εκ μέχρι 31/12/2019;

2_Η αρχική σας θέση,  και οι  οδηγίες σας,  ήταν σύμφωνη με το αίτημα της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ). Στη συνέχεια,  αλλάξατε άποψη  περιορίζοντας τις κατηγορίες των καταστημάτων. Στο Δ.Σ. αλλάξατε πάλι άποψη υιοθετώντας εκ νέου  την εισήγηση της ΕΝΕΒΑΠ. Να αναμένουμε και νέα αλλαγή θέσης;

 3_Εάν πραγματικά σας ενδιαφέρουν οι μικρές επιχειρήσεις σας προτείνω να διαμορφώσουμε μετά από ειλικρινή διάλογο μεταξύ των παρατάξεων και της ΕΝΕΒΑΠ κοινή πρόταση  χωρίς να μεταφέρονται τα βάρη στους πολίτες, να την ψηφίσουμε, είναι νόμιμο και εφικτό.


Η αξιοπιστία, η αξιοπρέπεια και η πειστικότητα μιας διοίκησης  εξαρτώνται και από την ειλικρίνεια και σοβαρότητα, που επιδεικνύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους δημότες και  από τον τρόπο που προωθεί ή μεθοδεύει τις λύσεις τους.

6 σχόλια

Dimitris Maziotis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ